Spoon River Quartet
Spoon River Quartet

Spoon River Quartet

 

Με αφετηρία την Ανθολογία του Σπουν Ρίβερ

του EDGAR LEE MASTERS

 

Σκηνοθεσία

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ

 

Πρεμιέρα

2 Νοεμβρίου 2020

 

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

Ποιος μπορεί να βγει από αυτό το βασανιστικό Ανάμεσα

σε γη και ουρανό, κόλαση και παράδεισο;

 

Ένα από τα αριστουργήματα της αμερικάνικης λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, η Ανθολογία του Spoon River του Edgar Lee Masters είναι η αφετηρία για την παράσταση Spoon River Quartet που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Κονδυλάκη, η οποία υπογράφει μαζί με τον Κωνσταντίνο Τζήκα τη δραματουργία και τη μετάφραση.

 

Η ζωή του ήταν αντίξοη κι όλα μέσα του τόσο διχασμένα

που έγινε ο εαυτός του ένα πεδίο μάχης στο οποίο και έπεσε

 

Τα συγκλονιστικά ποιήματα-μονόλογοι της Ανθολογίας του Spoon River, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ενιαία σύλληψη στην ελληνική σκηνή, σκιαγραφούν με γοητευτικό τρόπο τα πορτρέτα των κατοίκων μιας επινοημένης κωμόπολης στην Αμερική των αρχών του 20ού αιώνα. Οι ήρωες, άλλοτε με ειρωνεία, άλλοτε με θυμό και απόγνωση, μιλούν από τον άλλο κόσμο για τη ζωή τους, τις ματαιώσεις, τις ασφυκτικές κοινωνικές πιέσεις, τα μυστικά και ψέματα που τους οδήγησαν στον θάνατο.

 

Στην παράσταση, η δράση μεταφέρεται σε ένα επαρχιακό μιούζικ χωλ της δεκαετίας του ’50 –την τελευταία ίσως στιγμή λάμψης του απατηλού αμερικανικού ονείρου–, που ανασυνθέτουν η πρωτότυπη σκηνογραφία της Λουκίας Μάρθα, τα κοστούμια εποχής της Theodora Loukas, η χορογραφία της Ειρήνης Αλεξίου και οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση. Ένα κουαρτέτο ξεχωριστών ερμηνευτών –Γιώργος Γιαννακάκος, Αντώνης Γκρίτσης, Κατερίνα Μαούτσου, Δέσποινα Σαραφείδου (Βραβείο Κουν Ερμηνείας 2018)–, στα πρότυπα μουσικών συνόλων των ’50s, αφηγούνται και τραγουδούν a cappella τις συναισθηματικές διακυμάνσεις των ηρώων, προσκαλώντας μας σε ένα ταξίδι γεμάτο πάθη, διαψεύσεις και ανεκπλήρωτους έρωτες. Ο πόλεμος των φύλων, η σύγκρουση μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, οι ταξικές διεκδικήσεις, οι υπαρξιακές αγωνίες ζωντανεύουν σε ένα υποβλητικό μουσικό σύμπαν με φόντο έναν ουρανό γεμάτο αστέρια (δημιουργία video Αγάπη Μυρσοδέλη Φίλιππος Αγγελάκης) και πρωτότυπη μουσική του Τηλέμαχου Μούσα με φολκ, κάντρι και τζαζ αποχρώσεις.

 

Σε μια ιστορική συγκυρία, που έχει κλονίσει βαθιά τις «βεβαιότητες» όλων μας, όπως η φετινή, οι ήρωες του Spoon River Quartet κάνουν τον δικό τους απολογισμό, καλώντας μας να αναστοχαστούμε πάνω στις αληθινές μας επιθυμίες και το πόσο συγκλίνουν ή αποκλίνουν από την πραγματικότητα της ζωής μας.

 

Στην πρεμιέρα 2/11 θα παρίσταται ο εγγονός του ποιητή, John D.C. Masters.

Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ Εκδοτική.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Spoon River Quartet

Με αφετηρία την Ανθολογία του Spoon River

του Edgar Lee Masters

Σκηνοθεσία Δήμητρα Κονδυλάκη

Δραματουργία – Μετάφραση Δήμητρα Κονδυλάκη Κωνσταντίνος Τζήκας

Παίζουν

Γιώργος Γιαννακάκος

Αντώνης Γκρίτσης (voice over)

Δαυίδ Μαλτέζε

Κατερίνα Μαούτσου

Δέσποινα Σαραφείδου

 

Μουσική Τηλέμαχος Μούσας

Κίνηση Ειρήνη Αλεξίου

Σκηνικά Λουκία Μάρθα

Κοστούμια Theodora Loukas

Σχεδιασμός φωτισμών Παναγιώτης Μανούσης

 

Video Αγάπη Μυρσοδέλη Φίλιππος Αγγελάκης

Φωτογραφίες Δημήτρης Γερακίτης

Κινηματογράφηση – Σκηνοθεσία τρέιλερ Ανδρέας Αντωνιάδης

Βοηθός σκηνοθέτη Στεφανία Γεωργιλέα

Bοηθός σκηνογράφου Γιώργος Φυτάς

Γραφιστική επιμέλεια έντυπου υλικού Λουκία Μάρθα Αγάπη Μυρσοδέλη

Επικοινωνία Δέσποινα Ερρίκου Ράνια Παπαδοπούλου

Παραγωγή ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 1+1=1

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α. για την περίοδο 2019-2020

 

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

ΔΕΥΤΕΡΑ 2.11

ΤΡΙΤΗ 3.11

ΔΕΥΤΕΡΑ 9.11

ΤΡΙΤΗ 10.11

 

Ώρα έναρξης: 9:00 μ.μ.

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

Τιμές εισιτηρίων:

13 ευρώ (κανονικό)

10 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65)

5 ευρώ(ανέργων, ΑΜΕΑ)

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 

* * *

Η Δήμητρα Κονδυλάκη, μετά τη σκηνική εγκατάσταση Δωμάτια Μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη (σύλληψη – γενική επιμέλεια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018) και την παράστασή της για την ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου, Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε (2013), σκηνοθετεί ένα ποιητικό έργο, το οποίο μεταφράζει, ανασυνθέτει και ξαναγράφει για τη σκηνή, αναζητώντας μια αυθεντική αντιστοιχία με το πρωτότυπο έργο όσο και τη ζωντανή σχέση του με το σήμερα. Η μεταφορά της ποίησης και της λογοτεχνίας στο θέατρο βρίσκονται στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής της αναζήτησης. Έχει διασκευάσει, μεταξύ άλλων, το Θεατρικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ (Μαύρο χιόνι, σκην. Κώστα Φιλίππογλου, 2017) και την Ιστορία της Σόνιετσκα της Μαρίνας Τσβετάγεβα (σε δική της σκηνοθεσία με τη Δέσποινα Σαραφείδου, 2006).

 

Η εταιρεία θεάτρου ΕΝΑ ΣΥΝ ΕΝΑ ΙΣΟΝ ΕΝΑ (1+1=1) ιδρύθηκε το 2011, σε διεύθυνση της Δέσποινας Σαραφείδου. Παραγωγές της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα και σε περισσότερα από 20 Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Ασία) και έχουν τιμηθεί με βραβεία κειμένου, παράστασης και ερμηνείας.

 

Το θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ τηρεί όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων για την διεξαγωγή των παραστάσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19.

 

Project details