ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2018 – 2019

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2018 – 2019

Οι εργαζόμενοι του Θεάτρου Σταθμός, οι καλλιτέχνες που εργάστηκαν για το φετινό του πρόγραμμα, το τεχνικό προσωπικό κι εγώ σας παρουσιάζουμε με χαρά τον απολογισμό της θεατρικής περιόδου 2018 – 2019 και σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας.

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2018 – 2019

Τη σεζόν 2018 – 2019 το θέατρο Σταθμός στοχεύοντας σε ένα πληρέστερο και πολύπλευρο ρεπερτόριο διαμόρφωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με άξονα πέντε θεματικές ενότητες: Νεοελληνικό έργο, ετερότητα, Βιβλίο, Μάης ’68 και Αρχαίο Δράμα.

Πιστεύοντας, όπως ο Κάρολος Κουν, πως χωρίς νεοελληνικό έργο δεν υπάρχει νεοελληνικό θέατρο φέτος παρουσιάσαμε τρία πρωτότυπα νεοελληνικά έργα:

– «Ο κύριος Σμιθ ανοίγει την πόρτα» του Σάκη Σερέφα σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινήτου – συνεργασία με το Analogio Festival.

– «Η Απολογία της Μαρί Κιουρί» της Ευσταθίας σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή με την Πέγκυ Τρικαλιώτη στον ομώνυμο ρόλο – επανάληψη.

– «Η Απαγωγή της Τασούλας» σε κείμενο και σκηνοθεσία Κωνασταντίνου Μάρκελλου,

καθώς και δύο εμβληματικά έργα που σημάδεψαν την ελληνική θεατρική σκηνή:

– «Ο ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη, τιμώντας τη μνήμη της κορυφαίας δραματουργού ένα χρόνο μετά το θάνατό της σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη

– «Μελάχρα» του Παντελή Χορν σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου, εκατό χρόνια μετά το πρώτο και μοναδικό ανέβασμά του από τη Μαρίκα Κοτοπούλη.

Η δεύτερη κύρια ενότητα του ρεπερτορίου μας αφορούσε στην ετερότητα και στο σεβασμό στο διαφορετικό, ανάγκη επιτακτική της σύγχρονης κοινωνίας.
Σε αυτά τα πλαίσια παρουσιάσαμε επτά «ξεχωριστές» παραστάσεις:

– το πολυβραβευμένο έργο της Νίνας Ρέιν «Φυλές», με κεντρικό ήρωα τον εκ γενετής κωφό Μπίλι, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

– το «Μικρό Πόνι» του Πάκο Μπεθέρα με θέμα το σχολικό εκφοβισμό, που πραγματοποίησε παραστάσεις και για σχολεια, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

– «Πεθαίνω σα Χώρα…30 ΧΡΟΝΙΑ HOMO AD » του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη, σε συνεγασία με την μονάδα απεξάρτησης 18 άνω.

– «Αυτά που αγαπώ» σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη σε συνεργασία με το κέντρο κοινωνικής φροντίδας «Το Εργαστήρι» που παρέχει τις υπηρεσίες του σε 100 πολίτες με μέση και ελαφρά νοητική υστέρηση άνω των 17 ετών εδώ και 40 χρόνια.

– «Κρίση είναι θα περάσει», μια παράσταση για το ευαίσθητο θέμα της επιληψίας, σε κείμενο του νευρολόγου, επίκουρου καθηγητή ΕΚΠΑ και διδάκτωρος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Τάσου Μπονάκη και σκηνοθεσία Άγη Εμμανουήλ.

– «Ο Θίασος ταξιδεύει για πετρόσουπα» από τη Θεατρική Ομάδα Αστέγων «Walkabout» σε κείμενο – σκηνοθεσία Παναγιώτη Δορλή και σε συνεργασία με την Equal Society.

-«Ραγισμένες» του Γιώργου Καλογερόπουλου, στα πλαίσια του gay pride, στη μνήμη του αδικοχαμένου Ζακ Κωστόπουλου.

Τρίτη ενότητα του προγράμματος μας αποτέλεσε το «Βιβλίο», με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας σε παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου 2018. Στη συγκεκριμένη ενότητα παρουσιάσαμε:

– Τα διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου «Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα» σε σκηνοθεσία – Κωνσταντίνου Μάρκελλου – επανάληψη.

– Την παράσταση για την αδικοχαμένη Ελένη Παπαδάκη «Για την Ελένη» σε κείμενο – σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη με τη Μαρία Κίτσου στον ομώνυμο ρόλο, βασισμένη στο ιστορικό αρχείο του αλησμόνητου Μάνου Ελευθερίου, πεζογράφου μεταξύ άλλων του βιβλίου «Η γυναίκα που πέθανε δυο φορές».

– Τα διηγήματα του Βασίλη Κατσικονούρη « Ξαναλέγοντας τις ιστορίες», η πρώτη παράσταση σχολείου στην Ελλάδα που έφυγε από τη σχολική αίθουσα εκδηλώσεων και παρουσιάστηκε σε επαγγελματική σκηνή της Αθήνας σε τακτές παραστάσεις μέσα στη θεατρική σαιζόν.

– «Κάθε Πέμπτη Κύριε Νιάρχο».
Ο Θανάσης Νιάρχος φιλοξένησε φέτος στην πετυχημένη δράση του δυο σημαντικές φωνές της Νεοελληνικής Πεζογραφίας: τη Ζυράννα Ζατέλη και τη Φωτεινή Τσαλίκογλου.
Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ο Θανάσης Νιάρχος υποδέχτηκε στη σκηνή του θεάτρου Σταθμός τους ποιητές Γιώργο Μαρκόπουλο, Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, Γιώργο Χρονά, Γιάννη Βιτσαρά, Παναγιώτη Μηλιώτη και Χμιελέφσκι Μυρτώ, ενώ την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου η ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας και ιδρύτρια του Θεάτρου Πόρτα Ξένια Καλογεροπούλου ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός για να μιλήσει για την πορεία της στο θέατρο και στον κινηματογράφο αλλά και για το βιβλίο της «Γράμματα στον Κωστή».

Δύο ακόμα ενότητες συμπληρώνουν το φετινό μας ρεπερτόριο:

– «Αρχαίο Δράμα», με κύριες δράσεις την παράσταση του Τάσου Αλατζά «Αφορμή…Τρωάδες» και το προγραμματισμένο εργαστήριο της Στεφανίας Γουλιώτη.

– «Μάης ‘68».

Πενήντα χρόνια μετά, τις τρεις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, του «δικού μας Μάη» γιορτάσαμε, θυμυθήκαμε και στοχαστήκαμε σχετικά με το ένδοξο φοιτητικό κίνημα του Παρισιού. Σε αυτά τα πλαίσια παρουσιάστηκαν οι εξής εκδηλώσεις:

– Οι ιδέες του Μάη – Από τον επιτάφιο του Θουκιδίδη στον πανηγυρικό του Ντεμπόρ: Ο Σπύρος Βραχωρίτης και η ομάδα του με οδηγό τον Κορνήλιο Καστοριάδη διάβασαν ξανά τα κείμενα, που αφορούν στην ιδεολογία του φοιτητικού επαναστατικού κινήματος.

– Τα τραγούδια του Μάη: Μουσικές και τραγούδια από την Ελληνική δισκογραφία των τελευταίων πενήντα χρόνων, εμπνευσμένα από τον Μάη του ’68, ζωντάνεψαν ξανά στη σκηνή του θεάτρου Σταθμός, από μια ομάδα ταλαντούχων μουσικών, ηθοποιών και τραγουδιστών (Ηρώ Μπέζου, Γιωργής Τσουρής – Αφροδίτη Μάνου). Επιμέλεια – σκηνοθεσία: Γιωργής Τσουρής.

Στην προσπάθεια διέυρυνσης του θεατρόφιλου κοινού μας φιλοξενήσαμε τις μουσικές παραστάσεις «Τι είδε το Φεγγάρι» σε σκηνοθεσία Χρήστου Νικολάου και μουσική Θέμη Καραμουρατίδη με τη συμμετοχή της Ευριδίκης και της Σοφίας Κουρτίδου και «Είμαι» με τον Ζαχαρία Καρούνη σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα, την ανατρεπτική κωμωδία «Homo Greco» των Βαγγέλη Αλεξανδρή και Οδυσσέα Ανδρούτσου σε σκηνοθεσία Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη καθώς και τις παραστάσεις stand up comedy του Δημήτρη Χριστοφορίδη «Θα γίνει..» και «Καφρόκρεμα» του Δημήτρη Δημόπουλου.

Τέλος, στον «Μικρό Σταθμό» φιλοξενήσαμε για τους μικρούς μας φίλους τις εξής παραστάσεις:

– «Αισώπου…Φίλοι», μια παράσταση βασισμένη στα παραμύθια του Αισώπου, όπου τα παιδιά, μέσα από τη λαϊκή παράδοση, ανακαλύπτουν έναν κόσμο ακέραιο, καθαρό, δίκαιο, που τείνει να ξεχαστεί.
Σύλληψη Ιδέας: Τάσος Ράτζος & Χρύσα Διαμαντοπούλου. Κείμενα: Κορίνα Θεοδωρίδου. Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος. Από τον Μικρό Νότο.

– «Η επιστροφή των παραμυθιών», μια παράσταση για τη φιλαναγνωσία σε κείμενο Γεωργίας Παρασκευά και σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.
τηλ. +30 210 52 30267
email: info@stathmostheatro.gr

Project details