2021 μ.Χ: Τα δυο κούτσουρα – Μια σπουδή στο λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

2021 μ.Χ: Τα δυο κούτσουρα – Μια σπουδή στο λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Το ανθρώπινον κούτσουρον απήλθεν τώρα προ ολίγων χρόνων, και δεν φαίνεται πλέον· το δένδρινον είν’ εκεί ακόμη…

 

Μετά την προβολή του «Αυτός και το παντελόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και το podcast «Ο Κροκόδειλος» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι η ιστοσελίδα του Θεάτρου Σταθμός επανέρχεται με μια ακόμη δωρεάν ψηφιακή δράση. Από την Παραμονή Χριστουγέννων μέχρι και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς θα προβάλλει την Παράσταση του Θανάση Δόβρη «2021 μ.Χ: Τα δυο κούτσουρα – μια σπουδή στο λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμαντή».

 

Μια από τις τρεις ενότητες του συγγραφικού έργου του Σκιαθίτη λογοτέχνη, όπως σημειώνει ο Γάλλος μελετητής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Guy (Michel) Saunier, είναι ο μύθος του θανάτου. Στο έργο του πεθαίνουν πολλά πρόσωπα, οι αλυσιδωτοί δε ή οι ομαδικοί θάνατοι είναι ουκ ολίγοι. Πεθαίνουν παιδιά, κοπέλες ή και νέες μητέρες, πέφτοντας συχνά θύματα μιας «κακής μάνας». Ο θάνατος από την άλλη, ιδιαίτερα ο θάνατος των παιδιών, επιδέχεται ως ηπιότερα υποκατάστατα τη στειρότητα και την καλογερική ζωή. Το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται στη σχέση πεθεράς και νύφης – της γριάς Μπεκιοΐνας και της νύφης της, της γριάς Στέργαινας, που παίρνει τη «θέση» της…

Στην παράσταση, που έκανε πρεμιέρα στο ψηφιακό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Τέχνη καθ’ οδόν»σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη, ο θάνατος – και η μετάβαση σε κάτι άλλο – ως βασικό θέμα στο έργο του Παπαδιαμάντη αποδίδεται εξίσου με τη μετάβαση από έναν ορισμένο τρόπο – εκφοράς του λόγου, σκηνοθεσίας, κινηματογράφησης και χρήσης μέσων – σε έναν άλλο. Αυτό που ολοκληρώνει άλλωστε τον καμβά είναι η ίδια η χρονικότητα της συγκεκριμένης σπουδής, που συμπίπτει με μια στιγμή μετάβασης της (θεατρικής) τέχνης. Μετάβασης σε τι; Θα δείξει…

 

Συντελεστές:

Δραματουργία, επιμέλεια σκηνικού χώρου, σκηνοθεσία: Θανάσης Δόβρης

Κινηματογραφική επιμέλεια, μοντάζ: Δημήτρης Αναγνώστου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Καραμπάτσος

Επιμέλεια ήχου: Θεόφιλος Μποτονάκης

Μιξάζ: “Sound Project” Αντώνης Αλεξάκης

Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Αφίσα: Ηλίας Δόβρης

Βοηθός σκηνοθεσίας: Νικόλας Λαμπάκης

Ερμηνεύουν: Μαρία Παρασύρη, Γιωργής Τσαμπουράκης.

 

Η παράσταση (2021 μ.Χ.:Τα κούτσουρα-μια σπουδή στον Λόγο του Αλ. Παπαδιαμάντη),παρουσιάζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Θεάτρου Σταθμός,με την ευγενική παραχώρηση του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Πράξη τέχνης Ιμερος”.

 

Δωρεάν ψηφιακή προβολή στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Σταθμός stathmostheatro.grαπό την Παραμονή Χριστουγέννων μέχρι και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Λεπτομέρειες