ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΠΑΣΧΑ 2021

Home / ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΠΑΣΧΑ 2021

 

 

Ένα εορταστικό ψηφιακό πρόγραμμα με κύριους άξονες την αγάπη, όπως διδάσκεται στα Ευαγγέλια της Μεγάλης Εβδομάδας, τη στωικότητα, με την οποία αντιμετώπισαν 80 χρόνια πριν – τον Απρίλιο του ’41 – οι Αθηναίοι την γερμανική εισβολή και Kατοχή αλλά και την πνευματικότητα της επανάστασης, όπως την εξέφρασε το φοιτητικό κίνημα το Μάη του ’68 έχει ετοιμάσει, για τις ημέρες του Πάσχα, η ομάδα του Θεάτρου Σταθμός. Πιο συγκεκριμένα, το ψηφιακό πρόγραμμα του Θεάτρου Σταθμός περιλαμβάνει διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του stathmostheatro.gr δωρεάν podcast και εκδηλώσεις καθώς και οnline θέατρο καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας.

 

Καλή Ανάσταση!

 

Η ομάδα του Θεάτρου Σταθμός.

 

 

Ευαγγελικά Αναγνώσματα Μεγάλης Εβδομάδας

 

 

Η Λουκία Μιχαλοπούλου, ο Δημήτρης Καταλειφός και η Αμαλία Μουτούση διαβάζουν αποσπάσματα των Ευαγγελίων στο πρωτότυπο και σε μετάφραση.

Συνεργασία με το Αναγνωστικό της Γαλιλαίας, (https://toanagnostikotisgalilaias.gr/), την ιστοσελίδα που δημιούργησαν η Όλια Λαζαρίδου και η Αμαλία Μουτούση, με ηχογραφημένες αναγνώσεις κειμένων από καλλιτέχνες για την ενίσχυση της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες της και φροντίζει σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά και πνευματικά ασθενείς καθώς και τις οικογένειες τους δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πόσο περισσότερη ζωή μπορεί να υπάρχει σε κάθε στιγμή της.

 

Podcast. Δωρεάν διαθέσιμο καθημερινά, από τη Μεγάλη Δευτέρα ως και το Μεγάλο Σάββατο, καθ’όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video trailer: https://www.youtube.com/watch?v=2ijMfJeRP7w

 

 

 Οι Μάρτυρες των Αθηνών*

 

 

80 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Αθήνα, στις 27 Απριλίου 1941, το Θέατρο Σταθμός τιμά τη συλλογική μνήμη προβάλλοντας ψηφιακά την παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη «Οι Μάρτυρες των Αθηνών».

Μνήμες. Αφής… Μυρωδιές… Ήχοι… Συνειρμοί…

 

Ιστορίες καθημερινών ανθρώπων στην πιο δύσκολη στιγμή της πόλης τους: στην Αθήνα της Κατοχής. Η ελπίδα, η αγωνία, το γέλιο, τα κλειστά παντζούρια, ο θάνατος, το χαμόγελο, η πείνα κι ο αγώνας για την επιβίωση…Μια ομάδα ηθοποιών από διαφορετικές σχολές και γενιές (Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Εβίτα Ζημάλη, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Μάρκος Μπούγιας, Γιώργος Παπαπαύλου, Ερατώ Πίσση, Μαριέττα Σγουρδαίου και Αθηνά Τσιλύρα) ζωντανεύουν το εμπνευσμένο από μαρτυρίες της εποχής κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη, ο οποίος μετά το θεατρικό του έργο για τη ζωή της αδικοχαμένης Ελένης Παπαδάκη «Για την Ελένη», καταπιάνεται ξανά με το ελληνικό ιστορικό τραύμα.

 

 

Με κύριους άξονες την ατομικότητα και την ενσυναίσθηση οι Μάρτυρες των Αθηνών αφηγούνται την προσωπική και τη συλλογική ιστορία ενός ολόκληρου λαού, ογδόντα χρόνια μετά την γερμανική εισβολή στην Αθήνα.
Οι χοροί, τα τραγούδια, τα κεριά, οι αρβύλες, τα γράμματα, τα κατσαρολάκια, η γατούλα Πρινσερούλα και το τύμπανο. Του πολέμου.
Τα παιδικά χρόνια των παππούδων μας ως ρίζα της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας.

 

Κείμενο – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Δραματουργική συνεργασία: Χρήστος Σολωμός
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Ειρήνη Γεωργακίλα – Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Χουλιάρας
Επικοινωνία: Κατερίνα Αποστολοπούλου, Ευαγγελία Σκρομπόλα
Φωτογραφίες – video: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Εβίτα Ζημάλη, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Μάρκος Μπούγιας, Γιώργος Παπαπαύλου, Ερατώ Πίσση, Μαριέττα Σγουρδαίου και Αθηνά Τσιλύρα.

 

 

Video trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=zepIJC1ra9w&feature=youtu.be

 

On line προβολή.

 

Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα 26 και Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου, ημέρα επετείου της γερμανικής εισβολής στην Αθήνα, στις 19:00.

 

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ.

 

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/streaming/oi-martyres-ton-athinon/

 

 

 

 

 

 

Οι ιδέες του Μάη – Από τον επιτάφιο του Θουκυδίδη στον πανηγυρικό του Ντεμπόρ

 

 

Ο Σπύρος Βραχωρίτης και η ομάδα του, με οδηγό τον Κορνήλιο Καστοριάδη, διαβάζουν ξανά τα κείμενα που αφορούν στην ιδεολογία του φοιτητικού επαναστατικού κινήματος.

 

Δωρεάν ψηφιακή προβολή της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός, στις 3 Νοεμβρίου του 2018, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τον Μάη του ’68.
Μεγάλο Σάββατο, ανήμερα της Πρωτομαγιάς.

 

 

 

* Έγραψαν για τους “Μάρτυρες των Αθηνών”:

 

 

– Mια ανατριχιαστικά αποκαλυπτική διαδρομή στην κατεχόμενη Αθήνα του Β΄ Παγκοσμίου…

 

Xρύσα Πασιαλούδη, Αθηνόραμα, 18/2/2020

 

 

– Με εντυπωσίασαν όλοι (Maριέττα Σγουρδαίου, Αθηνά Τσιλύρα, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Μάρκος Μπούγιας, Εβίτα Ζημάλη, Γιώργος Παπαπαύλου, Θεοδώρα Μαστρομηνά και Κατερίνα Φωτιάδη). Κι ήταν αυτό πρωτίστως το προτέρημα αυτής της παράστασης: η απλότητα και η καθαρότητά της, τόσο στο κείμενο όσο και στην ερμηνεία.

 

Όλγα Σελλά, Popaganda.gr, 5/03/2020

 

 

– Οι “Μάρτυρες των Αθηνών”, μας εξομολογούνται με αξιοπρεπή περηφάνεια την αλήθεια τους. Είναι εκείνη η παράσταση που με το ήθος και την εντιμότητά της, τόσο στο λόγο, όσο στην έκφραση και την κίνηση, στοιχειοθετεί με ανυπόκριτο λυρισμό το αποτύπωμά της στο σύγχρονο θεατρικό γίγνεσθαι.

 

Zωή Τόλη, enetpress.gr, 20/3/2020

 

 

– Η σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη αποφεύγει, σωστά, να υπερτονίσει το ηρωικό/επικό στοιχείο της εποχής και των επώνυμων πρωταγωνιστών της, εστιάζοντας «μπρεχτικά», σε τόνους χαμηλόφωνους και ασπρόμαυρα χρώματα, στον αγώνα και στην αγωνία των απλών καθημερινών ανθρώπων που βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη στη δίνη της Ιστορίας δίχως να είναι προετοιμασμένοι, και ύψωσαν το ανάστημά τους, έγιναν παρανάλωμα. Όχι μόνο για το καθημερινό ψωμί και για την επιβίωση, αλλά και για την αξιοπρέπεια και για την τιμή, για το χρέος προς όλους, ζώντες και νεκρούς.«Για ένα φιλότιμο», όπως θα έλεγε ο Γιώργος Ιωάννου.Μια «Πινακοθήκη ανωνύμων αγίων», για τον Ρίτσο.«Οι ανώνυμοι άγιοι που στηρίζουν τον κόσμο», κατά τον συναξαριστή. Επειδή αυτοί είναι οι παντοτινοί δικοί μας ήρωες: το «Ξυπόλητο τάγμα» των σαλταδόρων της Κατοχής, από την έξοχη ομώνυμη ταινία του Γκρεγκ Τάλας. «Το παιδί με το γρατζουνισμένο γόνατο» του Ελύτη. Τα κουρεμένα παιδιά που γράφουν συνθήματα στους τοίχους…
Μια ισοδύναμη ομάδα ικανών ηθοποιών από διαφορετικές γενιές και σχολές, οι Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Εβίτα Ζημάλη, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Μάρκος Μπούγιας, Γιώργος Παπαπαύλου, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Φωτιάδη, με κορυφαία τη Μαριέττα Σγουρδαίου, ενώνονται για να ζωντανέψουν λειτουργικά το κείμενο, αφηγούμενοι σχεδόν ψιθυριστά, σαν κάτω από τρεμάμενο, χλωμό φως κεριών, τα πάθη ενός ολόκληρου λαού, τη σταύρωση και τη διαρκώς αναμενόμενη ανάστασή του».

 

Λέανδρος Πολενάκης, Η ΑΥΓΗ, 8/1/2020

 

 

– Ο Μάνος Καρατζογιάννης στρέφει τον φακό του στις μεμονωμένες περιπτώσεις ανώνυμων ηρώων/κατοίκων της πρωτεύουσας και φτιάχνει ένα κείμενο με ανθρωπιά, κατανόηση για την αδυναμία του ανθρώπινου υποκειμένου, χωρίς να το ευτελίζει, παρά αποδίδοντάς του, αντιθέτως, τις τιμές που του αρμόζουν για το «γράπωμά» του από τη ζωή.

 

Νίκος Ξένιος, Bookpress.gr, 5/3/2020

 

 

– Στη σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη διακρίνεις, για ακόμη μια φορά, την ανθρώπινη, την γήινη, την αυθεντική ματιά του στην μνήμη – στοιχείο που έχουμε δει και σε άλλες παραστάσεις που υπογράφει στο Θέατρο Σταθμός.

 

Kάτια Σωτηρίου, mytheatro.gr, 16/2/2020

 

 

– Είναι συγκινητικό το να βλέπεις νέους ανθρώπους να προσπαθούν χωρίς ευκολίες να αφήσουν το δικό τους στίγμα στην θεατρικό γίγνεσθαι αυτού του τόπου.

 

Nταίζη Λεμπέση, Koultourosupa, 18/2/2020

 

 

– Ένα συγκλονιστικό κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη σε σκηνοθεσία δική του. Οκτώ δυνατές ερμηνείες, οκτώ πρόσωπα που καταθέτουν τις μνήμες τους από την Αθήνα της Κατοχής.

 

Λένα Σάββα, Θέατρο.gr, 27/2/2020

 

 

– Οι ερμηνείες είναι γροθιά στο κόκκαλο και στο τέλος νιώθεις ότι γνώρισες τους πραγματικούς ήρωες εκείνης της εποχής.

 

Ελισάβετ Τολούση, Noizy.gr, 12/2/2020

 

Επιμέλεια αφιερώματος: Μάνος Καρατζογιάννης
Επιμέλεια ηχογραφήσεων: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Επιμέλεια μαγνητοσκοπήσεων: Δημήτρης Ασημάκης, Άγγελος Παπαδόπουλος, Αλέξης Κουκιάς – Παντελής
Γραφιστικά: Μάριος Γαμπιεράκης