Βαλίτσες των Αζήτητων Νεκρών

Βαλίτσες των Αζήτητων Νεκρών

«Βαλίτσες των Αζήτητων Νεκρών»

 

Η Επιτροπή του μουσείου «Σωτηρία» οργανώνει μια ζωντανή αφήγηση για να παρουσιάσει χαρακτηριστικές λεπτομέρειες από τον ανθρωπολογικό θησαυρό που φυλάσσεται στις αποθήκες του.

 

Αφηγείται ο Φώτης Βλαστός, γιατρός και συγγραφέας, διαβάζει η ηθοποιός Ανδρομάχη Μαρκοπούλου.
Η αφήγηση ζωντανεύει με εικόνες και ήχους

Κατά τη διάρκεια της σκληρής δεκαετίας του ’40, οι φυματικοί ασθενείς του νοσοκομείου «Σωτηρία» βίωσαν όλα τα είδη της απώλειας, αλλά για αρκετούς από αυτούς η πορεία στην έρημο είχε και συνέχεια. Έχασαν το δικαίωμα στη μνήμη των ζωντανών: πέθαναν απογυμνωμένοι από όλα και από όλους. Οι σωροί τους δεν ζητήθηκαν από κανέναν κι έτσι το νοσοκομείο τους έθαψε σε ομαδικούς τάφους. Οι αζήτητοι νεκροί της «Σωτηρίας» άφησαν πίσω τους μονάχα τα χρειώδη: ένα ζευγάρι γυαλιά μυωπίας, έναν αναπτήρα, μερικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες απόντων συγγενών, λίγα κέρματα, λίγα γράμματα. Πράγματα φθαρτά που φθάρηκαν κι άλλο από τις δεκαετίες και την υγρασία των αποθηκών, μέσα στη βαλίτσα του κάθε νεκρού.
Και οι βαλίτσες βρέθηκαν και δημιούργησαν αμηχανία. Τι θα μπορούσε να δώσει αξία στα απομεινάρια της βαλίτσας ενός ξεχασμένου; Όμως, οι νεκροί εκείνοι υπήρξαν. Ζωντανοί. Μαζί τους και μια εποχή, ένας τρόπος να βλέπει κανείς τον κόσμο και να συνομιλεί μαζί του. Ένας τρόπος να βλέπει το μέλλον και τους μελλοντικούς μελλοθανάτους. Εμάς.

*Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Tετάρτη, 4 Δεκεμβρίου στις 19:00

Διάρκεια 70 λεπτά

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα, 10437

Επικοινωνία: 2105230267

Project details